Kickstart nascholing

nascholing

Kickstart je toekomst!

Brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt

U kan dit programma volgen op
dinsdag 3 februari 2015 of dinsdag 24 maart 2015

Heel wat jongeren maken na het technisch en beroepsonderwijs de overgang naar het werkveld. Collega’s en werkgevers verwachten meer van schoolverlaters dan enkel de aangeleerde vakkennis.

'Kickstart je toekomst!' introduceert een instrument om de werkkwaliteiten van jongeren in kaart te brengen en biedt elke jongere een persoonlijk coachingsplan aan. Daarnaast reikt het project leerkrachten en trajectcoaches een draaiboek aan om jongeren individueel en in groep naar hun eerste werkervaring te coachen.

Het Kickstart-instrument bestaat uit een online vragenlijst over werk-kwaliteiten, een individueel overzicht met tips op maat voor elke deelnemer (I-kick) en een groepsoverzicht (Class-kick of Work-kick). Een bijhorende toolbox bevat spelfiches en een spelmap om de werkkwaliteiten in te oefenen. Ondersteunende handleidingen geven aan hoe leerkrachten en trajectcoaches jongeren bij dit hele proces kunnen coachen.

Na een informatief luik in de voormiddag volgt in de namiddag een praktijkluik gericht op het kennismaken met de coachingsmethodieken en het gebruik van de beschikbare materialen.

 

PROGRAMMA

 

09:30 Onthaal
10:00 Kickstart verkennen
12:00 Middagpauze
13:00 Workshop: start 2 coach
15:00 Netwerkreceptie

Onthaal

9.30 Ontvangst met koffie en een koekje

Kickstart verkennen

10.00

Kickstart: werkkwaliteiten op weg naar de arbeidsmarkt

Welke generieke werkkwaliteiten hebben jongeren nodig om succesvol te starten in het werkveld? Hoe kan je jongeren coachen bij de verdere ontwikkeling van deze werkkwaliteiten in voorbereiding op en bij hun eerste werkervaringen? Vanuit deze vragen gingen we aan de slag om een gevalideerde vragenlijst en tools te ontwikkelen. Kickstart geeft jongeren en hun begeleiders zicht op de mate waarin ze deze werkkwaliteiten bezitten. De begeleidende materialen en toolbox ondersteunt intermediairen om het ontwikkelingsproces van jongeren op het vlak van werkkwaliteiten te stimuleren. We zoomen in op de doelen, inhoud en conceptuele uitwerking van het Kickstart-instrument en de ontwikkelde methodieken.
PDF van deze voordracht

Kickstart: de digitale Kickstart-vragenlijst met feedforward

Het Kickstart-instrument is een online instrument met een zelfbeoordelingsvragenlijst voor jongeren en met onmiddellijke feedforward. Je krijgt een korte online demonstratie: hoe ga je praktisch aan de slag met het webgebaseerd systeem voor het afnemen van de vragenlijsten? Wat krijg je te zien als begeleider?
PDF van deze voordracht

Aan de slag met de I-kick, Class-kick of Work-kick

Werken met Kickstart roept ongetwijfeld heel wat organisatorische en pedagogische vragen op zowel bij onderwijs als in het werkveld: hoe lees je de I-kick en Class-/Work-kick? Wanneer en hoe ga je aan de slag met de digitale bevraging? Waar geef je ‘Kickstart je toekomst!’ een plaats in de eigen werking van (leer)loopbaanbegeleiding? Hoe gaan jongeren om met de I-kick? Hoe start je reflectie en dialoog over werkkwaliteiten op met de leerlingen? Waar kan je I-kick, Class-kick of Work-kick een plaats geven bij de bestaande initiatieven in de organisatie?
PDF van deze voordracht

De Toolbox

’Kickstart je toekomst!’ heeft als doel om begeleiders te ondersteunen in het coachen van werkkwaliteiten bij jongeren. Je maakt kennis met de inhoud van de toolbox en de bijhorende handleidingen. In de namiddag kan je hiermee aan de slag gaan.

Middagpauze

12.00 Broodjeslunch.

Gelegenheid om hands on kennis te maken met het online instrument van Kickstart je toekomst!

Workshop: start 2 coach

13.00

Bij het coachen van de werkkwaliteiten kan de toolbox gebruikt worden. Deze toolbox bestaat uit basisinformatie over werkkwaliteiten, een spelmap, een spelmatrix, 81 spelfiches en spelmaterialen. In deze sessie zal je enkele spelen aan de lijve kunnen ondervinden. Daarnaast bespreken we de coachende basishouding en oefenen we ook enkele waarderende coachingsmethodieken
PDF van deze voordracht

Netwerkreceptie

15.00

 

LOCATIE

 

AP Hogeschool
Campus Lange Nieuwstraat
Lange Nieuwstraat 101
2000 Antwerpen

De campus ligt op 10 minuten wandelen van het Centraal Station.

 


Vragen ?

Meer info over ‘Kickstart je toekomst!: http://kickstart.goleweb.eu

Heb je nog vragen, mail naar: goleweb@ap.be

Facebook: Kickstart je toekomst!

Project gerealiseerd door:

 

Partnerscholen: Atheneum Hoboken, Antwerpen; De Wijnpers, Leuven; GO! campus Genk ALTEA; Heilig Graf, Turnhout; Koninklijk Technisch Atheneum Wollemarkt, Mechelen; Stedelijk Lyceum Olympiade (Leonardo Lyceum SITO 5), Antwerpen; Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs, Stabroek; Sint-Jozefinstituut, Kontich; Stedelijk Lyceum Cadix (SISA), Antwerpen; Technisch Heilig-Hartinstituut, Tessenderlo; Technisch Instituut Sint-Carolus, Sint-Niklaas; Vrij Technisch Instituut, Deinze

Back To Top