Kickstart Nascholingen 2015-2016

nascholing

Kickstart je toekomst!

Brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Nascholingenreeks 2015-2016
(steeds op dinsdagnamiddag, 13.30 – 16.30 uur)

Inleidende sessies
Naar keuze: di 6 oktober 2015, di 19 januari 2016 , di 10 mei 2016

Verdiepende sessies
Naar keuze: di 24 november 2015, di 8 maart 2016

Intervisie: di 16 februari 2016


Heel wat jongeren maken na het technisch en beroepsonderwijs de overgang naar het werkveld. Collega’s en werkgevers verwachten meer van schoolverlaters dan enkel de aangeleerde vakkennis.

'Kickstart je toekomst!' introduceert een instrument om generieke werkkwaliteiten van jongeren in kaart te brengen en biedt elke jongere een persoonlijk coachingsplan aan. Het instrument ondersteunt de (leer)loopbaanbegeleiding van jongeren: het project reikt leerkrachten en trajectcoaches een draaiboek en materialen aan om jongeren individueel en in groep te coachen.

Het Kickstart-instrument bestaat uit een online vragenlijst over werkkwaliteiten, een individueel overzicht met tips op maat voor elke deelnemer (I-kick) en een groepsoverzicht (Class-kick of Work-kick). Een bijhorende toolbox bevat spelfiches en een spelmap om de werkkwaliteiten in te oefenen. Ondersteunende handleidingen geven aan hoe leerkrachten en trajectcoaches jongeren bij dit hele proces kunnen coachen.

Inleidende sessies Kickstart je toekomst!

Naar keuze: di 6 oktober 2015, di 19 januari 2016, di 10 mei 2016

PROGRAMMA

13.30 Deel 1 Kickstart: werkkwaliteiten op weg naar de arbeidsmarkt

Welke generieke werkkwaliteiten hebben jongeren nodig om succesvol te starten in het werkveld? Hoe kan je jongeren coachen bij de verdere ontwikkeling van deze werkkwaliteiten in voorbereiding op en bij hun eerste werkervaringen? Vanuit deze vragen gingen we aan de slag om een gevalideerde vragenlijst en tools te ontwikkelen. Kickstart geeft jongeren en hun begeleiders zicht op de mate waarin ze deze werkkwaliteiten bezitten. We zoomen in op de doelen, inhoud en conceptuele uitwerking van het Kickstart-instrument.
We maken kennis met de I-kick die de jongere ontvangt na het beantwoorden van de vragenlijst en met de Class-kick en Work-kick die leerkrachten, begeleiders, trajectcoaches of consulenten ontvangen. Ze krijgen hiermee per groep een overzicht van de resultaten van alle deelnemers.

14.30 Koffiepauze

14.45 Deel 2 Aanzet om aan de slag te gaan met Kickstart-materialen

’Kickstart je toekomst!’ ondersteunt begeleiders in het coachen van het ontwikkelingsproces van jongeren op het vlak van werkkwaliteiten.

Je maakt kort kennis met het webgebaseerde bevragingssysteem. Vervolgens krijg je zicht op de begeleidende coachingsmaterialen en de toolbox. Je krijgt tips mee om aan de slag te gaan rond werkkwaliteiten en omKickstart een plaats te geven in (leer)loopbaanbegeleiding. (In de verdiepende sessie hoor je getuigenissen en ga je coachend aan de slag met de materialen)

16.00 Deel 3 Optioneel: zelf aan de slag met het online bevragingssysteem

Na een korte inleidende instructie kan je aan de computer het gebruik van het online instrument voor de eigen instelling voorbereiden en inoefenen.

16.30 Einde

Kostprijs: gratis
Inschrijving: hier (inschrijven kan tot de week voordien)
Locatie: AP Hogeschool, Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen.

Verdiepende sessies Kickstart je toekomst!

Naar keuze: di 24 november 2015, di 8 maart 2016

PROGRAMMA

13.30 Deel 1 Aan de slag met de I-kick, Class-kick of Work-kick: goede praktijk

Eenmaal de vragenlijst is afgenomen en de I-kick, Class-kick of Work-kick beschikbaar zijn, komt de vraag: en wat nu? Het effectief coachen vanuit Kickstart roept ongetwijfeld heel wat pedagogische en organisatorische vragen op: hoe lees je de I-kick en Class-/Work-kick? Hoe gaan jongeren om met de I-kick? Hoe start je reflectie en dialoog over werkkwaliteiten op met de leerlingen? Waar geef je ‘Kickstart je toekomst!’ een plaats in de eigen werking van (leer)loopbaanbegeleiding? Hoe kan de I-kick, Class-kick of Work-kick een meerwaarde bieden bij de bestaande stage-initiatieven in de organisatie? Waar en hoe gebruik je de spelfiches en de materialen uit de toolbox? Naast een reeks tips, krijg je praktijkgetuigenissen uit scholen: hoe zetten zij Kickstart in?
 

14.30 Koffiepauze

14.45 Deel 2 Workshop: start 2 coach

Bij het coachen van de werkkwaliteiten kan de toolbox gebruikt worden. Deze toolbox bestaat uit basisinformatie over werkkwaliteiten, een spelmap, een spelrooster, 81 spelfiches en spelmaterialen. In deze sessie maak je enkele spelen live mee. We bespreken de coachende basishouding en oefenen enkele waarderende coachingsmethodieken in.  

16.30 Afsluitende receptie

Doelgroep: allen die de inleidende sessie volgden of al enigszins vertrouwd zijn met de Kickstartmaterialen
Kostprijs: € 40
Inschrijving: hier (inschrijven kan tot de week voordien)
Locatie: AP Hogeschool, Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen.

Intervisie Kickstart je toekomst!

dinsdag 16 februari 2016 

PROGRAMMA

13.30 Deel 1 Intervisie: coachen van generieke werkkwaliteiten

Intervisie wordt omschreven als: ”Een regelmatig gestructureerd overleg van een kleine groep hiërarchisch gelijkwaardige professionals waarin vragen over het eigen functioneren centraal staan. Het doel: verder verbeteren van de eigen beroepsdeskundigheid. Voor het vinden van een antwoord op vragen kunnen deelnemers elkaar bevragen, confronteren, aanvullen, adviseren en ondersteunen. Ze maken gebruik van elkaars kwaliteiten.”

En dat is ook wat wij in deze waarderende intervisie willen doen. Vanuit een vooraf gestructureerd kader gaan we in dialoog over onze huidige en geplande aanpak in het coachen van generieke werkkwaliteiten op onze instelling. Allen hebben we al enige ervaring in het werken met Kickstart. We stellen extra materialen ter beschikking en wisselen materialen uit. We komen tot een inspirerende dialoog met (aanzetten tot) antwoorden op onze vragen. Hoe dan ook ga je met een pakketje extra materialen naar huis. Een kleine voorbereiding wordt gevraagd en we voorzien ook een korte ondersteunende digitale follow up. 

15.00 Koffiepauze

15.15 Deel 2 Intervisie coachen van generieke werkkwaliteiten

16.30 Afsluitende receptie

Doelgroep: scholen die actief werken met Kickstart.
Kostprijs: € 40
Inschrijving: hier (inschrijven kan tot 8 februari)
Locatie: AP Hogeschool, Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen.

 

LOCATIE

AP Hogeschool
Campus Lange Nieuwstraat
Lange Nieuwstraat 101
2000 Antwerpen

De campus is op 10 minuten wandelen van het Centraal Station.
Er zijn 5 betaalparkings binnen de straal van 250 meter van de campus.

Inlogcodes Kickstartvragenlijst

De deelnemers van de inleidende sessies van dinsdag 6 oktober 2015, dinsdag 19 januari of 10 mei 2016 krijgen donderdag vóór de sessie een inlogcode toegestuurd als kennismaking met de Kickstartvragenlijst en de I-kick.

Kom je niet naar de Inleidende sessies en wens je toch de Kickstartvragenlijst eens op te lossen en het feedbackverslagje te zien : mail je vraag voor een inlogcode naar: goleweb@ap.be

We sturen je dan spoedig een inlog door.

Vragen ?

Meer info over ‘Kickstart je toekomst!: http://kickstart.goleweb.eu

Heb je nog vragen, mail naar: goleweb@ap.be

Telefoon voor dringende zaken : 0475/57.89.24 (ma-wo) of 03/220.57 .27 (do-vr)

Facebook: Kickstart je toekomst!

Project gerealiseerd door:

 

Partnerscholen: Atheneum Hoboken, Antwerpen; De Wijnpers, Leuven; GO! campus Genk ALTEA; Heilig Graf, Turnhout; Koninklijk Technisch Atheneum Wollemarkt, Mechelen; Stedelijk Lyceum Olympiade (Leonardo Lyceum SITO 5), Antwerpen; Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs, Stabroek; Sint-Jozefinstituut, Kontich; Stedelijk Lyceum Cadix (SISA), Antwerpen; Technisch Heilig-Hartinstituut, Tessenderlo; Technisch Instituut Sint-Carolus, Sint-Niklaas; Vrij Technisch Instituut, Deinze

Back To Top